Ісламська держава в Мосулі знищує культурні пам’ятки Ніневії та Ашуру.



З червня 2014 року триває активна фаза наступу терористичного угрупування «Ісламська держава Іраку та Леванту», яке захопило Мосул і ряд інших міст в Іраку і Сирії. Однією з ідей, якими послуговуються самопроголошені «господарі», стала заборона на поклоніння ідолам, до числа яких ісламісти віднесли давні статуї, що є частиною світової культурної спадщини. Серед найбільш важливих об'єктів, що знаходяться під контролем бойовиків і зазнають постійного руйнування, є пам`ятки 4-х стародавніх міста - Ніневі, Калху, Дур Шаррукінe і Ашурe - які в різний час були столицями  могутньої Ассірійської імперії.




Так у січні 2015 р. бойовики підірвали центральну бібліотеку іракського міста Мосул, знищивши близько 10 тисяч книг. В  результаті вибуху триповерхову будівлю охопив вогонь. У дворі бібліотеки ісламісти влаштували багаття з книг і рукописів, що були культурною спадщиною Іраку. Серед знищених видань - рідкісні екземпляри з культури, філософії та історії. Бойовики виправдали свої дії тим, що книги і манускрипти нібито розпалювали інакомислення.





В мережі днями було розміщено 5-хвилинне відео, на якому показано, як бойовики в музеї Мосула  кувалдою і дрилем руйнують пам'ятники. 



Музей в місті Мосул був другим за величиною і значенням після музею у Багдаді і лише нещодавно відновив свою роботу після ремонту пошкоджень останньої війни. Його колекцію складають пам’ятки ассірійського і парфянського мистецтва, що датуються від ІІ тис. до н.е. До найцікавіших артефактів музею відносяться статуя людини в одязі, схожому на скафандр (IV ст. до н.е.), крилаті ассирійські бики Шеду з палацу Саргона ІІ (VII ст. до н.е.), що в шумеро-аккадській міфології є охоронцями людини тощо.






"Пророк велів нам позбуватися від статуй і реліквій, його послідовники робили те ж саме, коли завойовували країни", - каже на відео один з бойовиків-ісламістів, додаючи, що статуї та скульптури сприяють ідолопоклонству.




Ісламісти вже зруйнували велику кількість шиїтських гробниць та святих місць, назвавши їх єрессю. Зокрема, були знищені «Дівоча усипальниця» (могила дівчини, що померла від нерозділеного кохання) в Рас-аль-Джаді на заході Мосулу; могила історика XII ст. Ібн аль-Атіра аль-Джазарі; статуя музиканта і поета XIX ст. Мулли Отмана аль-Мусилі; статуя Діви Марії в халдейській церкві; могила шейха Фатхи в Аль-Мушахаді, яка датується 1760 р., мавзолей Імама Дура ХІ ст. н.е. тощо.

За роки громадянської війни в Сирії та Іраці зруйновано величезну кількість історичних пам`яток, що відносяться до римської, християнської, мусульманської епох. Серйозні пошкодження отримало Старе місто в Дамаску, археологічні пам'ятки Пальміри, Старе місто в Босрі, старе місто в Халебі (Алеппо), замки Крак-де-Шевальє та Кал'ат-Салах-ад-Дін, стародавні поселення в Іраці. Масованої атаки бойовиків і великих руйнувань зазнало сірійське місто Маалюлі, яке відомий на весь світ завдяки тому, що його мешканці досі розмовляють арамейською мовою, як вважається, мовою, якою говорив Ісус Христос.

Як кажуть експерти, частина музейних та бібліотечних артефактів вже з’явилася на чорному ринку, забезпечуючи ісламських бойовиків ресурсами для існування.

Поряд з безцінною культурною спадщиною, людство сьогодні має «Пакт Реріха» 1935 року, Конвенцію 1954 року про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту і організацію «Голубий Щит», Конвенцію 1970 року про боротьбу з незаконним обігом культурних цінностей,  Конвенцію 1972 про охорону всесвітньої  культурної спадщини...

Але треба бути відвертими - все це виключно декларативні інструменти і псевдопредставницькі інституції. Бо коли говорить зброя, мистецтво і дипломатія – мовчать. Бо вони безсилі.

За матеріалами: CTV NewsАrcheos, prostir.museum

No comments:

Post a Comment