Воскресла церква. Вінницька область. Україна.



У Погребищенському районі, що на Вінничині є мальовниче село Гопчиця. У селі з 1726 року існувала  Свято-Троїцька церква. У тридцяті роки селяни зруйнували храм. Трудами місцевих краєзнавців церква воскресла.


Воскресла, поки що, у людській пам'яті.
За інформацією hopchytsya.com.ua , у неділю, 29 жовтня, в Гопчиці виявили залишки розписів Свято-Троїцької церкви, яку зруйнували у 1930-х роках.

У Гопчиці ходила легенда, що дах сільської школи будували з матеріалів церкви, на яких збереглись старі розписи, однак жодного підтвердження цьому не було.




У скупих архівних матеріалах не йшлося про деталі самого будівництва, і які саме матеріали використовувались для покрівлі.




Перевірити ці факти вирішила ініціативна група у складі сільського голови Романа  Прилуцького, директора краєзнавчого музею села Михайла Петренка, Олександра  Саліженка і Владислава Прилуцького. Пошукові  роботи узгодили з директором школи Марією Іванівною Журавльовою і завгоспом Віталієм Яремою.

Під час огляду шкільного горища виявили старі балки, скріплені дерев’яними цвяхами, ковані металеві скоби і, найголовніше, розписи самої церкви.



“Спершу помітили пофарбовані балки з орнаментом, далі ікони. Розписи з обох сторін, це може свідчити, що їх використовували як частину розмежування між притвором і храмом, або ж це частина вівтаря. Масляні розписи добре збереглися, чітко прослідковуються біблійні сюжети – “Вхід Господній у Єрусалим”, “Вознесіння Господнє”, образи Діви Марії, Ісуса Христа і апостолів. Думали, що все безслідно зникло і це була лише легенда. Цим іконам і розписам, вже понад 150 років, їх ніхто з односельчан не бачив вже 80 років. Це неймовірне відкриття для нашої громади!“, – коментує Роман Прилуцький.




“Після того, як вирішимо проблему з добудуванням нової школи і школярів переселять туди, на корпусі старої школи, де виявили розписи, зробимо оновлення покрівлі. Сподіваюсь, що з допомогою реставраторів можна буде з’єднати всі елементи і відтворити старі малюнки. Їх розміщення будемо обговорювати з громадою. Перенести реліквію можна і в нову церкву, або ж це може бути окрема експозиція в нашому краєзнавчому музеї“, – додає сільський голова.



















“Цей дах пережив Другу світову війну, німці у школі облаштували стайню і не помітили, що над ними приховано сільський скарб“, – каже Михайло Петренко.















За словами завгоспа школи Віталія Яреми, під час ремонту малюнки бачили і на дошках з підлоги.






Під час огляду  горища краєзнавці  знайшли старий глиняний посуд і гасові примуси. Експонати поповнили колекцію місцевого  краєзнавчого музею.




No comments:

Post a Comment